Polár Érintő Képernyős Terminál

A Polár Érintő Képernyős Terminál programunk segítségével érintőkijelző használatával is lehetővé válik a vevők kiszolgálása. Az értékesítő ablak felépítése során törekedtünk arra, hogy ne legyen teljesen ismeretlen a képernyő elrendezése és kinézete, viszont billentyűzet használata nélkül is kezelhető legyen a legtöbb folyamat.


A képernyő felépítése és funkciói

Az új képernyő alapvetően négy részre osztható:

 • A legnagyobb részt a jól ismert tétel lista foglalja el és megmaradt a lehetőség a különböző ártípusok közötti váltásra, valamint a fizetendő összesen vagy az utolsó tétel értékének nagyban történő kijelzésére is.
 • A képernyő jobb oldalán felül kaptak helyet azok a funkció gombok, amelyek a nyugta lezárását, valamint a tételekkel kapcsolatos műveleteket tartalmazza.
 • A képernyő jobb oldalán alul egy numerikus billentyűzet kapott helyet, amivel gyorskódokat vagy vonalkódokat üthetünk be, törölhetjük a tévesen beütött számokat vagy szorozhatunk is. A billentyűzetnek a segítségével begépelhetjük a vevőkártya számát, vagy a blokk lezárásakor megadhatjuk, hogy a vásárló milyen fizetési móddal mennyit fizet.
 • A képernyő alsó részében a funkció billentyűk kaptak helyet, melyből 12 db szabadon (felhasználói felületről) programozható. A bal oldali sötétebb gombok fix funkcióval rendelkeznek:

  A világos gombokra tetszőlegesen hozzárendelhetjük az alábbi funkciókat:

  1. Főcsoport, alcsoport, gyártó: A funkciógombokhoz hozzárendelhetünk egy konkrét főcsoportot, alcsoportot vagy gyártót. A gomb megnyomásával egy keresőablak jelenik meg, ahol az adott csoport cikkeinek a listájából egyszerűen kikereshető és kiválasztható a kívánt termék.
  2. Termék: A leggyakrabban értékesített termékeket gombokhoz rendelhetjük, így rendkívül gyorsan (egy gombnyomásra) értékesíthetővé válnak, azaz nincs szükség sem a vonalkód beolvasására, sem pedig a kódok manuális begépelésére.
  3. Vevőkártya: A gomb segítségével egy felugró ablakba behúzhatjuk a vevőkártyán szereplő vonalkódot vagy a jobb oldali számbillentyűzet segítségével manuálisan is megadhatjuk. Lehetőség van azonban a vevők név szerinti keresésére is.
  4. Mérleg: Kompatibilis mérleg használata esetén a tálcára helyezett termék súlyát a mérleg gomb megnyomása után kiolvassa, és a mért súlyt előszorzóként beírja automatikusan, így a kasszásnak csak a termék kódját kell megadnia (manuálisan vagy vonalkód beolvasásával).
   A jelenleg kompatibilis mérleg típusok: Bizerba CS 300, Micra CAT mérleg család.
  5. Árellenőrzés: A termék vonalkódját behúzva a program megmutatja a termék árát.
  6. Név szerinti keresés: Az előugró ablakban név szerint vagy akár szótöredék szerint is kereshetünk.

Az értékesítés folyamata

Az értékesítés folyamata szinte teljesen megegyezik a megszokottakkal. Értékesíteni elsődlegesen a termékeken található vonalkódok leolvasásával vagy gyorskódok a jobb oldali számbillentyűzeten történő beütésével lehet. (A mennyiségek és a kapcsolódó cikkszámok természetesen klaviatúráról is megadhatók.)

Az érintő képernyős értékesítés során a mennyiséget mindig előre kell megadni és utána kell a vonalkódot vagy a gyorskódot beolvasni vagy begépelni. Az előszorzás akkor is alkalmazható, ha egy gombhoz hozzárendelt terméket, vagy egy gombhoz hozzárendelt csoport termékei közül értékesítünk.


Javítási lehetőségek

A programbana javítás módba lépve lehetőség van tételenkénti törlésre, vagy a bizonylat összes tételének a törlésére is. A visszaélések elkerülése érdekében beállítható, hogy csak jelszavas jóváhagyás után lehessen a javítás módba lépni. A program minden tételtörlést naplóz, így az irodai programban lekérdezhetővé válnak a törölt tételek.


Számlázás és egyéb bizonylatok kezelése

A program a hozzákapcsolt blokknyomtatóra egyszerűsített számlát is tud kiállítani. Ha már megkezdtük az értékesítést és a vevő a tételek behúzása közben szól, hogy számlát szeretne kérni, akkor átválthatunk egyszerűsített számla bizonylatra, azaz nincs szükség a tételek kitörlésére és újra behúzására. Az egyszerűsített számlán túl speciális esetben szállítólevelet és megrendelést is kiállíthatunk, melyek szintén a blokknyomtatón kerülnek kinyomtatásra. Ezeket a bizonylatokat főként büfék vagy egyéb vendéglátó-ipari egységek számára lehetnek szükségesek.